Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Greckie bułeczki


Domowe bułeczki z oliwkami, pomidorami, czosnkiem i miętą. Smakują świetnie podane z serem feta i świeżym pomidorem.

Składniki (na 6 niedużych bułek):
  • Mąka pszenna - 250g
  • Ciepłe mleko - 75ml
  • Woda - 60ml
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Rozpuszczone masło - 1 łyżka
  • Oliwki - 15szt (u mnie fioletowe odmiany Kalamata) - pokrojone w plasterki
  • Suszone pomidory w proszku - 2łyżeczki
  • Czosnek suszony w proszku - 1 łyżeczka
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie mieszamy z resztą składników i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi). Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Tępą stroną noża robimy na bułkach wzór na krzyż (nóż trzeba wcisnąć mocno, prawie do samej blachy). Odstawiamy znów do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.





Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Najlepsze są kiedy lekko przestygną. 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty