Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy


Domowy mieszany chleb z chrupiącą skórką, smażoną cebulą i rozmarynem. Smakuje wyśmienicie z samym masłem!

Składniki:

  • Cebula czerwona - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 220g (+ do obsypania wierzchu chleba)
  • Mąka orkiszowa - 80g 
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 30g
  • Woda - 200ml
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżka



Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
Odstawiamy do wystudzenia.

W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty