Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zupa kokosowo dyniowa z indykiem



Składniki (na 3 porcje):

  • Dynia - 200g
  • Indyk (gulasz lub filet) - 200g
  • Fasolka szparagowa - 100g
  • Papryka chilli - 1 lub 2 szt
  • Bulion - 300ml
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pasta curry - 50g
  • Imbir - kawałek ok 2-3cm
  • Cukier - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir - 4 szt
  • Trawa cytrynowa - pół łyżeczki proszku


Do garnka z grubym dnem wsypujemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje. W tym czasie nie mieszamy. Dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion, imbir (w całości, obrany), trawę cytrynową, liście limonki. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby wywar przeszedł wszystkimi przyprawami.

Po tym czasie wyciągamy imbir i liście. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową, chilli w plastrach i pokrojonego w kostkę indyka. Gotujemy, aż dynia zmięknie - w tym czasie indyk też będzie już gotowy.
Zupę można podawać samą, ale także z ryżem lub makaronem ryżowym. 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty