Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Surówka z białej rzodkwi i gruszki


Biała rzodkiew nie jest u nas tak popularna jak rzodkiew zwyczajna. Ma wyrazisty, nieco ostry smak i sprawdza się świetnie w surówkach. Moja wersja zawiera orzechy, rodzynki i słonecznik. 

Biała rzodkiew jest często mylona z białą rzepą. Rzodkiew jest podłużna (przypomina nieco pietruszkę), a rzepa jest ma kształt bulwy. Oba warzywa są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety.


Składniki na 2 porcje:

  • Biała rzodkiew - 1 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Rodzynki - 1 garść
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Słonecznik łuskany - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Rzodkiew, marchewkę i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Najlepiej schłodzić ją chwilę w lodówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 348
Białka (g) – 7,95
Tłuszcze (g) – 22,7
Węglowodany (g) – 26,8

Błonnik (g) – 6,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty