Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pałki (podudzia) kurczaka i ziemniak pieczone na kiszonej kapuście


Obiad, który właściwie robi się sam. Mięso pieczone na kapuście kiszonej przechodzi jej aromatem. Podudzia są chrupiące i pozostaje soczyste w środku.

Składniki: (na 3 porcje)

  • Pałki z kurczaka - 500g
  • Przyprawy (marynata do kurczaka): pieprz, pieprz ziołowy, kumin, kolendra, papryka słodka, papryka chilli, sos sojowy - 1 łyżeczka, olej - 1 łyżeczka, sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ziemniaki - 6szt (u mnie 3 zwykłe i 3 fioletowe dla koloru)
  • Kapusta kiszona - 500g*
* Korzystałam z domowej, dobrze doprawionej kapusty. Jeśli kupujecie samą kapustę, należy do niej dodać startą marchew, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. 


Składniki na marynatę mieszamy. Pałki kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy na pół godziny.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną.


Na kapustę wykładamy pałki i ziemniaki pokrojone w ćwiartki.


Pieczemy w 200 stopniach 50 minut pod przykryciem i potem 30 minut bez przykrycia - mięso musi mieć chrupką skórkę.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty