Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Krucha jaglana tarta porowa z czarnuzką


Tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z jajeczno-serowym nadzieniem z porem.

Składniki:

          Ciasto:
  • Mąka jaglana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło - 100g

    Nadzienie:
  • Jajko - 3szt
  • Serek Bieluch - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Por - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

    Do posypania:

     
  • Czarnuszka
  • Rozmaryn (opcjonalnie)




Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.


Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu.

Dopiekamy jeszcze 15-20 minut. 

Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 tart)
Wartość energetyczna (kcal) – 635
Białka (g) – 24,75
Tłuszcze (g) – 39,73
Węglowodany (g) – 44,93

Błonnik (g) –3,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty