Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasteczka "Samo zdrowie" z mielonym lnem


Ciasteczka z lnem, chia, kokosem, otrębami i bakaliami. Słodzone pastą daktylową. Można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 14szt):
  • Len mielony - 4 łyżki
  • Chia - 2 łyżki
  • Kokos wiórki - 3 łyżki
  • Otręby - 2 łyżki
  • Orzechy mielone włoskie - 2 łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 4 łyżki
  • Pasta daktylowa - 2 łyżki*
  • Jajko - 1sz**
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
 *Zamiast pasty daktylowej można użyć miodu
 ** W wersji wegańskiej można podmienić jajko na dojrzałego banana.

Wszystkie składniki mieszamy. Masa nie jest zwarta - lekko się kruszy, ale tak ma być. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 16-18 minut.

Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji - 1 ciasteczka ok. 22g
Wartość energetyczna (kcal) –78
Białka (g) – 9,9
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 7,51

Błonnik (g) –2,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty