Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą


Dla gości z niezapowiedzianą wizytą lub na szybką przekąskę. Genialna sałatka z kilku składników do zrobienia w 5 minut.

Składniki (na 3 porcje)

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Rukola - 2 garści
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 5 szt
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka


Cieciorkę odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plastry. Mieszamy ciecierzycę, oliwki, pomidory, olej i bazylię.

Na talerzu układamy rukolę w formie gniazdka, a do środka dajemy ciecierzycę z dodatkami.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty