Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Bardzo zielony makaron (makaron z zielonego groszku z warzywami)


Przepis na bezglutenowe, wegańskie, zawierające sporo białka danie z  makaronem z zielonego groszku. Z dużą ilością warzyw, pesto bazyliowym i orzeszkami piniowymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron z zielonego groszku - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Groszek (może być mrożony) - 100g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Brokuł - 1 szt
  • Szpinak - 100g
  • Jarmuż - kilka liści
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 200g
  • Orzeszki piniowe - do posypania

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię tniemy na cienkie plastry - najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.

Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny trafić na patelnię przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi 


Dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać, ponieważ pesto jest bardzo aromatyczne. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 497
Białka (g) – 23,32
Tłuszcze (g) – 24,9
Węglowodany (g) – 41,95

Błonnik (g) –11,03 (!)

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty