Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką - szybki i pyszny deser


Szybki i zdrowy deser na ciepło. Według mnie najlepszy z jesiennych owoców - śliwek, jabłek, gruszek.

Składniki na 4 porcje:
Dowolne owoce - ja robiłam z jabłka, 2 gruszek i śliwki
Garść bakalii - rodzynek, żurawiny, daktyli
Płatki owsiane, żytnie, orkiszowe - 60g
Olej kokosowy - 1 łyżka
Kokos - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżka

Płatki, kokos, olej i cukier mieszamy i chwilę miksujemy blenderem. 
Owoce kroimy na kawałki. Wkładamy do naczyń żaroodpornych i dodajemy bakalie. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką i lekko dociskamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zajadamy póki ciepłe :)



Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna (kcal) – 235
Białka (g) – 2,92
Tłuszcze (g) – 7,92
Węglowodany (g) – 40,3
W tym cukry (g) – 22,97
Błonnik (g) – 4,36

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty