Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Marchwiak - marchewkowy piernik z bakaliami, mocno kakaowy



Pyszne ciasto o korzennym aromacie, które można jeść bez dużych wyrzutów sumienia.

Składniki na formę keksową:

Marchew  - 200g
Jajka - 2 szt
Cukier - 1 łyżka
Olej (u mnie kokosowy) - 2 łyżki
Mąka - szklanka
Kakao - 1 łyżka
Prosze do pieczenia - 1 łyżeczka
Rodzynki - 40g
Żurawina suszona - 40g
Daktyle pokrojone na mniejsze kawałki - 20g
Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżeczki

Marchew myjemy, obieramy i ścinami na wiórka.

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Żółtka ucieramy z olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miksujemy. Dodajemy białka i mieszamy łyżką, aby nie tracić puszystości piany. Na końcu dodajemy marchew, bakalie, przyprawę do piernika i dobrze mieszamy.
Ciasto jest bardzo gęste.

Wkładamy do formy. Ja używam silikonowej, więc nie musiałam wcześniej natłuszczać, ale jeśli macie blaszaną, nasmarujcie olejem lub masłem.


Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli wolicie bardziej rozpustną wersję, możecie polać czekoladową polewą.

Wartości odżywcze na 1 kawałek z pierwszego zdjęcia (czyli 1/6 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) – 234
Białka (g) –5,04
Tłuszcze (g) – 9,5
Węglowodany (g) – 32,26
W tym cukry (g) – 14,72
Błonnik (g) – 1,92
Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty