Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kakaowe ciasto z jaglaną masą z migdałami i kokosem


Pyszne, pachnące kokosem i migdałami i rumem. Masa z kaszy jaglanej jest bardzo klejąca i syta - mały kawałek ciasta zapcha nawet największego łakomczucha.

Składniki na tortownicę:
CIASTO:
Mąka - 1,5 szklanki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Cukier - 0,5 szklanki
Kefir naturalny - 0,5 szklanki
Masło - 150 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Jajko - 5 szt
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Kakao - 2 łyżki

KREM:
Kasza jaglana - 1 szklanka (surowej)
Cukier - 2 łyżki
Mleko - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Migdały mielone - 3 łyżki
Kokos - 2 łyżki
Rum - kieliszek

DO POSMAROWANIA CIASTA:
Dżem morelowy - 100g (najlepszy oczywiście byłby domowy, ale może być kupny)

DO DEKORACJI:
Płatki migdałowe



CIASTO:

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z margaryną i resztą cukru. Kiedy dobrze się połączy dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kefir, cukier waniliowy i kakao. Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości.

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka.

Zostawiamy do ostudzenia, w tym czasie bierzemy się za MASĘ:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na sitku. Zalewamy w garnku wodą i mlekiem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 minut. Kasza będzie bardzo gęsta, więc trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby można do niej dolać jeszcze pół szklanki wody.

Zostawiamy do przestudzenia.
I teraz część najtrudniejsza i najbardziej czasochłonna.
Kaszę musimy teraz zblendować. Ja robiłam to w blenderze kielichowym. Masa jest bardzo gęsta, więc najlepiej blendować po 2-3 łyżki i odkładać. Próbowałam blenderem ręcznym, ale nie dał rady. Oczywiście można też ucierać ręcznie, ale nie polecam tej metody :P.
Jeśli zależy wam na bardzo gładkiej masie, możecie całość przecisnąć przez gazę, ale ja tego nie robiłam.

Kiedy masa jest już gładka dodajemy kokos, zmielone migdały i rum.
Możecie dosłodzić masę do smaku, ale z umiarem, ponieważ będzie leżała na słodkim dżemie.

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolą część smarujemy dżemem. Odkładamy trochę masy jaglanej na posmarowanie góry, a resztą pokrywamy dżem.. Na górę wykładamy resztę masy i dekorujemy płatkami migdałowymi.


Wartość odżywcze na 1 kawałek (1/16 blachy)

Wartość energetyczna (kcal) – 299,25
Białka (g) – 7,17
Tłuszcze (g) – 13,04
Węglowodany (g) – 37,22
W tym cukry (g) – 8,46
Błonnik (g) – 1,39


Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty