Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Bardzo kruche ciasteczka owsiano-orzechowe


Przepyszne ciasteczka ze zdrowych składników. Bardzo kruche i pachnące orzechami. Najlepsze są następnego dnia, oczywiście jeśli doczekają 😉 Mogą być długo przechowywane, ja robię z większej porcji i zamykam w blaszanym pojemniku.

Składniki na 20 ciasteczek:
Mąka owsiana - 100g
Płatki owsiane - 80g
Orzechy mielone (u mnie laskowe) - 50g
Cukier - 60g (lub 20g stewii)
Olej kokosowy - 30g (może być masło, ale olej kokosowy nierafinowany nadaje piękny aromat)
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Jajko - 1szt
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Płatki owsiane wrzucamy do blendera i chwilkę ucieramy. Powinny być podzielone na kawałki, ale nie zmielone drobno.
Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i zagniatamy.
Jeśli ciasto się kruszy nie martwcie się, takie ma być! Nie da się go rozwałkować i wycinać ciasteczek. Ja dzielę je na małe kulki (po ok 20g) i z każdej formuje ciacho.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Ciastka można robić na wiele sposobów - zamiast orzechów możecie dodać kakao, cynamon, kokos :)

Wartości odżywcze 1 ciasteczko:
Wartość energetyczna (kcal) - 83
Białka (g)- 2,02
Tłuszcze (g) - 3,97
Węglowodany (g) - 9,94
w tym cukry (g) - 3,66
Cholesterol (mg) - 10,08
Błonnik (g) - 0,82

(Wartości na podstawie aplikacji Fitatu)





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty