Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Gofry z serka wiejskiego z dodatkiem mąki owsianej


Gofry z serka wiejskiego są nawet lepsze niż z mleka! Podane z serkiem waniliowym i owocami są idealne na śniadanie. Nawet w mojej leciwej gofrownicy o mniejszej mocy (640W) wyszły idealnie!

Składniki:
Serek wiejski - 200g
Olej - 3 łyżki
Mąka owsiana - 25g
Mąka tortowa - 80g
Cukier - 30g
Sól - szczypta
Jajka - 2
Mleko - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
Ulubione dodatki

Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy serek, olej, cukier, mąki, sól, proszk i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Nakładamy ciasto do nagrezanej gofrownicy. Nie dawajcie dużo ciasta, bo ładnie rośnie i może wylać się z boku gofrownicy, tak jak u mnie ;)

Z tej porcji wyszło mi 6 gofrów, ale nakładając oszczędniej może wyjść nawet 8

Można podawać z pudrem, sosem klonowym, dżemem lub owocami. Ja najbardziej lubię wersję z serkiem waniliowym i owocami.

Wartości odżywcze na 1 sztukę (1/6 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) –172
Białka (g) – 8,34
Tłuszcze (g) – 7,29
Węglowodany (g) – 18,45
W tym cukry (g) – 6,03
Błonnik (g) – 0,27

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty