Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z otrębami, jabłkami i bakaliami - z melasą zamist cukru


Ciasto otrębowe z dużymi kawałkami jabłek i słodkimi bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wszystko można wymieszać w jednej misce :P

Składniki na keksówkę:

Mąka krupczatka - 1szklanka
Otręby (ja używałam mieszanych pszenno-żytnich) - 1 szklanka
Jajo kurze - 2 szt
Jogurt naturalny - 100g
Masło - 70g
Jabłka - 3 szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cynamon - pół łyżeczki
Bakalie - u mnie garść rodzynek i garść żurawiny
Melasa - 1 łyżka
Jeśli lubicie słodsze ciasta to możecie dorzucić jeszcze łyżkę stewii


Jabłka obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Można je również zetrzeć, ale ja wolę w cieście większe kawałki.

Masło ucieramy z jajkami, melasą i ewentualnie stewią. Dodamy jogurt, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jabłka i bakalie. Mieszamy delikatniej, aby nie połamać jabłek.


Ciasto wykładamy do formy na keks. Jeśli nie używacie silikonowej, natłuśćcie dodatkowo formę


Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku.

Wartości odżywcze dla 1 kawałka ciasta (1/8 keksówki)
Wartość energetyczna (kcal) –278
Białka (g) – 9,48
Tłuszcze (g) – 10,6
Węglowodany (g) – 45,66
W tym cukry (g) – 3,9
Błonnik (g) – 3,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty