Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasto z otrębami, jabłkami i bakaliami - z melasą zamist cukru


Ciasto otrębowe z dużymi kawałkami jabłek i słodkimi bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wszystko można wymieszać w jednej misce :P

Składniki na keksówkę:

Mąka krupczatka - 1szklanka
Otręby (ja używałam mieszanych pszenno-żytnich) - 1 szklanka
Jajo kurze - 2 szt
Jogurt naturalny - 100g
Masło - 70g
Jabłka - 3 szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cynamon - pół łyżeczki
Bakalie - u mnie garść rodzynek i garść żurawiny
Melasa - 1 łyżka
Jeśli lubicie słodsze ciasta to możecie dorzucić jeszcze łyżkę stewii


Jabłka obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Można je również zetrzeć, ale ja wolę w cieście większe kawałki.

Masło ucieramy z jajkami, melasą i ewentualnie stewią. Dodamy jogurt, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jabłka i bakalie. Mieszamy delikatniej, aby nie połamać jabłek.


Ciasto wykładamy do formy na keks. Jeśli nie używacie silikonowej, natłuśćcie dodatkowo formę


Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku.

Wartości odżywcze dla 1 kawałka ciasta (1/8 keksówki)
Wartość energetyczna (kcal) –278
Białka (g) – 9,48
Tłuszcze (g) – 10,6
Węglowodany (g) – 45,66
W tym cukry (g) – 3,9
Błonnik (g) – 3,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty