Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto z otrębami, jabłkami i bakaliami - z melasą zamist cukru


Ciasto otrębowe z dużymi kawałkami jabłek i słodkimi bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wszystko można wymieszać w jednej misce :P

Składniki na keksówkę:

Mąka krupczatka - 1szklanka
Otręby (ja używałam mieszanych pszenno-żytnich) - 1 szklanka
Jajo kurze - 2 szt
Jogurt naturalny - 100g
Masło - 70g
Jabłka - 3 szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cynamon - pół łyżeczki
Bakalie - u mnie garść rodzynek i garść żurawiny
Melasa - 1 łyżka
Jeśli lubicie słodsze ciasta to możecie dorzucić jeszcze łyżkę stewii


Jabłka obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Można je również zetrzeć, ale ja wolę w cieście większe kawałki.

Masło ucieramy z jajkami, melasą i ewentualnie stewią. Dodamy jogurt, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jabłka i bakalie. Mieszamy delikatniej, aby nie połamać jabłek.


Ciasto wykładamy do formy na keks. Jeśli nie używacie silikonowej, natłuśćcie dodatkowo formę


Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku.

Wartości odżywcze dla 1 kawałka ciasta (1/8 keksówki)
Wartość energetyczna (kcal) –278
Białka (g) – 9,48
Tłuszcze (g) – 10,6
Węglowodany (g) – 45,66
W tym cukry (g) – 3,9
Błonnik (g) – 3,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty