Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Makaron konjac z glazurowanym tofu

 

Makaron konjac z glazurowanym tofu
 

Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (u mnie spaghetti)
  • Kapusta pekińska - 1/4 niedużej (same białe części)
  • Marchew - 1szt
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos mango (lub inny słodki) - 1 łyżka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Sezam
Tofu w glazurze:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Ulubione przyprawy, u mnie:
  • kumin, kolendra, papryka wędzona, pieprz ziołowy
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka (w wersji wege może być miód)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym lepsze, im dłużej marynowane.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki.
Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy.

Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko, aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając.

W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż glazura pokryje kostki z każdej strony.

Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty