Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Drożdżówki wianuszki serowo - orzechowe z lukrem




Puszyste słodkie bułeczki z masą serowo - orzechową, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

Składniki na 4 porcje:


          Bułeczki:
  • Mąka - 220g
  • Cukier - 25g
  • Masło ciepłe - 25g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 100ml

    Nadzienie:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Orzechy włoskie mielone - 30g
  • Cukier - 40g
  • Rum - 2 łyżki
  • Aromat rumowy - kilka kropel (opcjonalnie)
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka

    Lukier:

  • Cukier - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

    Do posypania:

  • Skórka pomarańczowa

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy z pozostałymi składnikami na bułeczki i zagniatamy, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Masa:
Twaróg ugniatamy widelcem. Nie trzeba go mielić. Mieszamy z cukrem, rumem, orzechami, przyprawą i aromatem.


Sposób zawijania drożdżówek zaczerpnęłam z bloga najlepszesmakolyki.pl. Jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą śliczne.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy do masą serowo-orzechową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na pół (nie do samego końca). Końcówki zaplatamy. Zaplecione ciasto układamy w wianuszek.

Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.



Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Cukier ucieramy z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym polewamy drożdżówki po wystygnięciu. Na końcu posypujemy skórką pomarańczową. Po zastygnięciu lukru drożdżówki są gotowe do jedzenia.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty