Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem


Pieczone ziemniaki z nadzieniem z boczku i papryki, zapiekane z jajkiem. Konkretne i pyszne.

Składniki (na 2 porcje):
  • Ziemniak duży - 1 szt(ok 250-300g)
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1/2 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka jalapeno - według uznania
  • Jajko - 2 szt
  • Przyprawy:
  • pieprz, słodka papryka, papryka wędzona


1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki! Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę (po 40 minutach można sprawdzić czy jest miękki - długość pieczenia zależy od odmiany)

W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, jalapeno. Przyprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.

Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka*. Najlepiej pozostawić ziemniaki na folii, ale nie zawijać jej.

W miejsce miąższu ziemniaka wykładamy przesmażony boczek z warzywami. Na górę wbijamy po jajku i pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut, aż białko jaja się zetnie.


 *Upieczony miąższ ziemniaka można potem użyć do sałatki lub puree

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty