Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem


Pieczone ziemniaki z nadzieniem z boczku i papryki, zapiekane z jajkiem. Konkretne i pyszne.

Składniki (na 2 porcje):
  • Ziemniak duży - 1 szt(ok 250-300g)
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1/2 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka jalapeno - według uznania
  • Jajko - 2 szt
  • Przyprawy:
  • pieprz, słodka papryka, papryka wędzona


1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki! Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę (po 40 minutach można sprawdzić czy jest miękki - długość pieczenia zależy od odmiany)

W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, jalapeno. Przyprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.

Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka*. Najlepiej pozostawić ziemniaki na folii, ale nie zawijać jej.

W miejsce miąższu ziemniaka wykładamy przesmażony boczek z warzywami. Na górę wbijamy po jajku i pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut, aż białko jaja się zetnie.


 *Upieczony miąższ ziemniaka można potem użyć do sałatki lub puree

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty