Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Herbaciano-agrestowa chmurka

Herbaciano-agrestowa chmurka

Ciasto leciutkie jak chmurka! Herbaciany biszkopt, agrest w galaretce, bita śmietana i beza. Wręcz rozpływa się w ustach! Takim idealnym, letnim ciastem zachwycisz domowników i gości.

Składniki:

Biszkopt herbaciany:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Herbata matcha w proszku - 1 łyżka
  • Nasączenie:
  • Herbata (u mnie earl grey) i pół szklanki wrzątku
  • Cukier - 1 łyżeczka
Agrest w galaretce:
  • Agrest - 400g (ja użyłam mrożonego)
  • Galaretka agrestowa - 2szt
Bita śmietana:
  • Śmietanka kremówka - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżeczki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Beza:
  • Białko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Płatki migdałowe - 2 garście

Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy.

Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Kroimy na pół i dolną część wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową.

Herbatę parzymy w połowie szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i studzimy. Nasączamy oba kawałki biszkoptu.

Beza.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Najlepiej zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi i lekko dociskamy, aby dobrze się trzymały.

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
 

Agrest w galaretce.

Gotujemy 600ml wody. Wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy agrest. Odstawiamy do lekkiego stężenia - powinna być na tyle gęsta, aby nie wsiąknąć w ciasto.
Galaretkę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.
 

Bita śmietana.

Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy będzie sztywna, dodajemy żelatynę, cały czas miksując.

 

Na górnej warstwie biszkoptu układamy bitą śmietanę, a na nią delikatnie przekładamy bezę.
Całość znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto podajemy schłodzone.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty