Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Placek z serka wiejskiego z karmelizowanymi płatkami owsianymi

Puszysty placuszek z serka wiejskiego z wiśniami, posypany karmelizowanymi płatkami owsianym - idealny na słodki obiad lub porządne śniadanie!
  
Składniki:
  • Placek:
  • Serek wiejski - 200g
  • Jogurt naturalny - 50g
  • Wiśnie drylowane - 100g (mogą być oczywiście dowolne owoce)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 50g
  • Mąka krupczatka - 50g
  • Jajko - 1 + 2 białka
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Aromat waniliowy - kilka kropel
  • Płatki:
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
 


Płatki:


Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym gazie aż lekko się roztopi - nie pozwalamy mu się spalić. Dodajemy płatki owsiane i chwilę razem mieszamy. Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową lub papier do pieczenia i uklepujemy łyżką. Kiedy wystygnie zrobi się twarda i będzie ją można pokruszyć na placek.


Placek:

Białka ubijamy z odrobiną cukru. Całe jajko ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, proszek, aromat, serek i jogurt cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy wiśnie i ubite białka i mieszamy łyżką.

Masę dzieli na dwie części i każdą smażymy na łyżeczce oleju. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra będzie już ścięta, dopiero wtedy obracamy - inaczej się rozleje.

Przed podaniem posypujemy chrupiącymi płatkami owsianymi.
 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 702
Białka (g) – 26,9
Tłuszcze (g) – 30,36
Węglowodany (g) – 80,78
W tym cukry (g) – 37,98
Błonnik (g) – 2,82
Sól (g) -0,73
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty