Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

Rewelacyjna przekąska - kruche cebulowe ciasteczka z rozmarynowym finiszem. Przepis z książki Kolekcja kuchni włoskiem, ale lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 160g
  • Mak - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Cebula - 100g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania blachy


Rozmaryn ucieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy z nich spójną masę.

Ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm. Wykrawamy krakersy o wielkości około 4 cm - ja używałam do tego noża do karbowanych frytek.

Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut, w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu. Powinny się lekko zarumienić


Krakersy zostawiamy do ostygnięcia. Najlepsze są po kilku godzinach  


Orientacyjne wartości odżywcze całości - krakersów wyszło sporo, wystarczy na kilka dni podjadania
Wartość energetyczna (kcal) –1356
Białka (g) – 32,2
Tłuszcze (g) – 79,9
Węglowodany (g) – 124,3
W tym cukry (g) – 0
Błonnik (g) –11,6
Sól (g) - 0,2
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty