Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Pizzowy chlebek cukiniowy


Idealny na obiad lub drugie śniadanie. Pachnie jak pizza i smakuje wyśmienicie. Można zostawić go na następny dzień - tylko zyska na smaku.


Składniki na formę keksową:
  • Cukinia starta - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka - 100g
  • Pomidory suszone z oleju - 30g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Oliwki - 6szt
  • Jajko - 1 szt
  • Jalapeno konserwowe - 3 plasterki
  • Mąka krupczatka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 1 duża łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka - 1 płaska łyżka
  • Olej - do nasmarowania formy


Startą cukinię mocno odciskamy. Szynkę kroimy w paski. Czosnek przeciskamy, a resztę warzyw kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kostki. Wszystko razem mieszamy z jajkiem, mąką i pieprzem i ziołami. 



 Masę przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 539
Białka (g) – 30,77
Tłuszcze (g) – 26,65
Węglowodany (g) – 44,55
W tym cukry (g) – 3,8
Błonnik (g) –1,49
Sól (g) -1,15
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty