Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Kotlety z kaszy jęczmiennej pieczone w piekarniku



 Składniki: (porcja dla 4 osób)
  • Kasza jęczmienna - 200g
  • Grzyby suszone - garść
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 duże łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa gyros
  • Olej do nasmarowania blachy


Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę.

Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.

Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia



Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 270
Białka (g) – 7,94
Tłuszcze (g) – 4,17
Węglowodany (g) – 52,45
W tym cukry (g) – 2,12
Błonnik (g) –5,24
Sól (g) -0,27
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty