Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Pyszna, konkretna zupa z żołądkami drobiowymi, dużą ilością warzyw i kaszą. To proste i tanie danie, do zrobienia w jednym garnku.

Składniki:

  • Żołądki drobiowe - 1kg
  • Cukinia - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapusta biała - 2-3 liście
  • Marchew - 1szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pasta paprykowa - 1 duża łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • Kasza jęczmienna - 120g

Żołądki płuczemy. oczyszczamy i kroimy. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Kiedy wywar będzie się gotował bierzemy się za warzywa.
Warzywa kroimy w kostkę lub plasterki, ząbki czosnku przeciskamy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa, pieczarki, koncentrat, pastę paprykową, przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, aż żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Zupa gulaszowa jest pyszna od razu po przyrządzeniu, a następnego dnia nawet lepsza ;)

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty