Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Kruche ciasteczka mleczno kakaowe (z mlekiem w proszku)

Kruche, mocno mleczne ciasteczka. Pyszne i bardzo ładnie się prezentują. Smakują idealnie z gorącym mlekiem!

Składniki (na 38 ciasteczek):
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko w proszku - 60g
  • Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 115g
  • Masło - 150g
  • Żóltka jaj - 2szt
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki



Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i długo zagniatamy. Ciasto powinno być dość zwarte i odchodzić od rąk. Dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao. Znów wyrabiamy.

Wstawiamy do lodówki na 30 minut




Ciasta wałkujemy na ok 4mm grubości. Układamy jedno ciasto na drugim i lekko dociskamy. Rolujemy w wałek.

 
 Z wałka odcinamy plasterki ciasta. Można je lekko uklepać. Ciastka wykładamy na blaszkę. Nie smarowałam żadnym tłuszczem - ciastka same w sobie są tłuste i nie przywierają.

Pieczemy w 190 stopniach 15 minut - do zarumieniania. 





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1 ciasteczko, jeśli z całości wyszło 38szt)
Wartość energetyczna (kcal) –73
Białka (g) – 1,12
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 8,68
W tym cukry (g) – 3,81

Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty