Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Duszonki z jarmużem i chorizo

Proste, szybkie i pyszne danie. Ziemniaki duszone z jarmużem i chorizo. Można podać na ciepło jako obiad i na zimno jako sałatkę.



Składniki (na 5 porcji):
  • Ziemniaki - 1,2kg
  • Chorizo - 100g (może być też boczek lub inna tłusta wędlina)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 100g
  • Śmietana 12% - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka



Ziemniaki kroimy w plastry (mogą być obrane lub nie, jak wolicie). Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia.

Na patelni smażymy chorizo bez dodatku tłuszczu. Wystarczy to, co wytopi się z wędliny. Dodajemy przeciśnięty czosnek.
Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy jarmuż pokrojony w paski bez twardych łodyg. Aby uzyskać 100g obranego jarmużu, skroiłam jedną całą roślinę.

Kiedy jarmuż zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawę i śmietanę. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut.  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 365
Białka (g) – 11,1
Tłuszcze (g) – 12,95
Węglowodany (g) – 53,45
W tym cukry (g) – 3,16
Błonnik (g) – 4,72
Sól (g) - 0,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty