Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Bigos Ole!


Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki na 4 porcje:
  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Pomidory suszone w oleju - 70g
  • Wino czerwone słodkie - 100ml
  • Śliwki węgierki - 5szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Pieprz
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Pieprz w ziarnach - 5szt


Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.

Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.  


Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).

  
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 398
Białka (g) –15,5
Tłuszcze (g) –29,8
Węglowodany (g) –10,9
W tym cukry (g) –6,15
Błonnik (g) –5,32
 
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty