Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Ciasto bananowo-orzechowe


Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia. Porcja na keksówkę.

Składniki:

Banan dojrzały - 3szt
Jajko - 2 szt
Mąka pszenna - 100g
Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów, ale mogą być inne orzechy)
Olej - 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Mleko - 2 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka 
Kardamon - 1 łyżeczka   

Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.  Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.

 


 Banany na wierzchu uwalniają całą swoją słodycz, a po przekrojeniu ciasto ma w środku "uśmiech" z cynamonu i kardamonu. 

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/10 ciasta)

Wartość energetyczna (kcal) – 170
Białka (g) –2,79
Tłuszcze (g) –8,56
Węglowodany (g) –20,14
W tym cukry (g) –4,89
Błonnik (g) – 0,84
Sól (g) - 0,04
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty