Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Ciasto cukiniowo-bananowe z figami


Bardzo wilgotne i pachnące cynamonem. Z dodatkiem mąki owsianej, świeżych fig i bakali.

Składniki:
  • Cukinia starta - 1 szklanka
  • Banan dojrzały - 2 szt
  • Jajko - 2 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka (115g)
  • Mąka owsiana - 1 szklanka (115g)
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka
  • Figa świeża - 2 szt
  • Daktyle - 4 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka


Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera - wszystko mieszamy łyżką.

Osobno mieszamy suche składniki, osobno mokre. Do mokrych dodajemy 1 figę pokrojoną w kostkę, daktyle pokrojone w plasterki, rodzynki, żurawinę, startą cukinię i rozgniecione banany.









Mieszamy składniki suche i mokre.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Na górę wykładamy drugą figę pokrojoną w plasterki i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 55 - 60 minut.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty