Polecane
Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano. Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku. Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Pieczemy w 200 stopniach przez oko
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Wege kanapka z grillowanym halloumi
Pyszna kanapka w greckim stylu - z gillowanym halloumi i z mocno ogórkowym sosem a`la tzatziki. Sprawdzi się świetnie jako wegetariańska alternatywa burgerów.
Składniki na 4 porcje:
- Bułki - 4szt - na zdjęciu bułka do kebaba z tego przepisu
- Ser halloumi - 2 opakowania po 225g
- Olej - 1 łyżka
- Kapusta czerwona, biała lub sałata lodowa - po trochę jako dodatek
- Marchew - 1szt
Sos a'la tzatziki:
- Ogórek gruntowy - 2szt
- Jogurt naturalny gęsty - 200g
- Majonez - 1 łyżka
- Czosnek - 1 ząbek
- Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
- Oregano - 1/2 łyżeczki
- Sól do smaku
Sos pikantny:
- Sambal oelek - 1 łyżka
- Keczup - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Kapustę białą i czerwoną lub sałatę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce. Mieszamy.
Sos z ogórkami.
Ogórki trzemy na tarce. Dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mocno odciskamy. Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, miętę i oregano. Doprawiamy do smaku solą.
Sos ostry.
Mieszamy sambal, keczup, syrop klonowy, sok z cytryny.
Halloumi kroimy na plasterki. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy, aż zarumienią się z obu stron. Ser można grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej.
W tym samym czasie podgrzewamy bułki.
Wnętrze bułki smarujemy sosem z ogórkami i ostrym sosem. Wkładamy trochę kapusty lub sałaty z marchewką oraz grillowany ser. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz