Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Pyszna kanapka w greckim stylu - z gillowanym halloumi i z mocno ogórkowym sosem a`la tzatziki. Sprawdzi się świetnie jako wegetariańska alternatywa burgerów.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki - 4szt - na zdjęciu bułka do kebaba z tego przepisu
  • Ser halloumi - 2 opakowania po 225g
  • Olej - 1 łyżka
  • Kapusta czerwona, biała lub sałata lodowa - po trochę jako dodatek
  • Marchew - 1szt
Sos a'la tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 200g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku
Sos pikantny:
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Keczup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

 

Kapustę białą i czerwoną lub sałatę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce. Mieszamy.

Sos z ogórkami.
Ogórki trzemy na tarce. Dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mocno odciskamy. Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, miętę i oregano. Doprawiamy do smaku solą.

Sos ostry.
Mieszamy sambal, keczup, syrop klonowy, sok z cytryny.

Halloumi kroimy na plasterki. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy, aż zarumienią się z obu stron. Ser można grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej.
W tym samym czasie podgrzewamy bułki.

Wnętrze bułki smarujemy sosem z ogórkami i ostrym sosem. Wkładamy trochę kapusty lub sałaty z marchewką oraz grillowany ser. Podajemy od razu.

Wege kanapka z grillowanym halloumi

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty