Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Orientalna zupa z surimi

Orientalna zupa z surimi

Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Paluszki surimi nadają jej rybnego aromatu. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • Paluszki surimi - 10szt
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Imbir korzeń - ok 3cm
  • Papryczka chilli - 1szt
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Napój sojowy - 1 litr
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżki
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Fenkuł - 1szt (razem z koperkiem)
  • Cebula - 1szt
  • Marchewka - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Pak choi - 1szt (może być też garść jarmużu lub 2 liście kapusty pekińskiej)
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz i sos sojowy do smaku
  • Makaron - 200g (sojowy, ryżowy, konjac)

Paluszki krabowe kroimy w plastry około 2cm. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Na oleju sezamowym smażymy paluszki, czosnek, imbir i chilli, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do garnka razem z olejem. Dolewamy napój sojowy, pomidory. Dodajemy szczyptę cukru, kostkę rosołową (opcjonalnie) i  pastę tom yum. Pasta jest bardzo intensywna, więc najlepiej dodać najpierw 1 łyżkę i ewentualnie po spróbowaniu doprawić mocniej.
Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone warzywa i odcedzoną kukurydzę. Marchew i pietruszkę kroiłam w słupki, fenkuł w plasterki, cebulę w piórka, a pak choi w paski.
Całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie ewentualnie doprawiamy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Do tego typu zup najczęściej używam makaronu sojowego, ale sprawdzi się też ryżowy, konjac lub zwykły pszenny.
Do misek lub talerzy dajemy po porcji makaronu i zalewamy gorącą zupą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty