Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Pasztet z króliczych wątróbek

Pasztet z króliczych wątróbek
 

Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!

Składniki:

  • Wątróbki z królika - 1kg
  • Cebule - 2szt
  • Masło klarowane - 4 łyżki
  • Woda - ok 3/4 szklanki
  • Whisky lub Brandy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie - 4szt (rozgniecione w moździerzu)
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku
Opcjonalnie, na górę:
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Zioła lub przyprawy - u mnie chilli

 

Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem,
Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli.
Słoiki zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po  ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty