Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Najlepsze ciasto z owocami

 

 

Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam jeżyny i wiśnie, ale sprawdzą się też maliny czy porzeczki. Jest pyszne i zawsze się udaje!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 250g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce - 400g - u mnie po 200g jeżyn i wiśni
  • Naturalny aromat waniliowy
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy olej, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Na końcu do ciasta dodajemy owoce. Mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x28cm).

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

  1. szybkie i pyszne czegóż chciec więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)

      Usuń
  3. Super ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
    Przepis już zapisuję.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty