Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Punkt obowiązkowy początku lata - puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością truskawek, rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką.

Składniki:

Ciasto (duża blacha):
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Masło - 50g
  • Cukier - 120g
  • Drożdże - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Sól - szczypta
Owoce:
  • Truskawki - 500g
  • Rabarbar - 400g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 100g

Mleko podgrzewamy z masłem i 1 łyżką cukru. Masło powinno się roztopić. Studzimy do około 35 stopni. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Od razu szykujemy kruszonkę.
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki.

Szykujemy owoce. Truskawki obieramy z szypułek. Z rabarbaru obcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Obieramy do ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Ja robiłam w formie 24x34cm, ale spokojnie możecie zrobić w większej, bo ciasto po upieczeniu bardzo mocno wystawało powyżej formy.
Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie na cieście układamy truskawki i rabarbar. Lekko wciskamy w ciasto.
Z lodówki wyciągamy kruszonkę. Odrywamy kawałki i rozsypujemy na owocach.

Pieczemy w 180 stopniach przez koło 40- 45 minut. Ja piekłam 50 minut i spód ciasta był już trochę zbyt mocno wypieczony.

Ciasto jest równie pyszne na ciepło jak i na zimno.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty