Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Gofry z serka wiejskiego z dodatkiem mąki owsianej


Gofry z serka wiejskiego są nawet lepsze niż z mleka! Podane z serkiem waniliowym i owocami są idealne na śniadanie. Nawet w mojej leciwej gofrownicy o mniejszej mocy (640W) wyszły idealnie!

Składniki:
Serek wiejski - 200g
Olej - 3 łyżki
Mąka owsiana - 25g
Mąka tortowa - 80g
Cukier - 30g
Sól - szczypta
Jajka - 2
Mleko - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
Ulubione dodatki

Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy serek, olej, cukier, mąki, sól, proszk i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Nakładamy ciasto do nagrezanej gofrownicy. Nie dawajcie dużo ciasta, bo ładnie rośnie i może wylać się z boku gofrownicy, tak jak u mnie ;)

Z tej porcji wyszło mi 6 gofrów, ale nakładając oszczędniej może wyjść nawet 8

Można podawać z pudrem, sosem klonowym, dżemem lub owocami. Ja najbardziej lubię wersję z serkiem waniliowym i owocami.

Wartości odżywcze na 1 sztukę (1/6 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) –172
Białka (g) – 8,34
Tłuszcze (g) – 7,29
Węglowodany (g) – 18,45
W tym cukry (g) – 6,03
Błonnik (g) – 0,27

Wartości odżywcze wg aplikacji Fitatu


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty