Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Żeberka z warzywami pieczone w rękawie



Żeberka, ziemniaki, marchewka, kapusta, seler i pietruszka upieczone w jednym worku. Pyszne, soczyste i bardzo proste danie. To świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Żeberka - 1 kg
  • Ziemniaki - 4 szt
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),
  • rozmaryn suszony, czosnek suszony, cebula suszona,
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt

Piekłam żeberka w całości, ale można je już przed pieczeniem pokroić na kawałki.

Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ze skórą). Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę dzielimy na liście.

Warzywa mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka i obkładamy warzywami. Rękaw dokładanie zamykamy i pieczemy w 190 stopniach 90 minut. Jeśli macie większy kawałek żeberek należy przedłużyć pieczenie.  


Na ostatnie 10 minut pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso mocniej się przypiekło, ale nie jest to konieczne. Moje żeberka były lekko przypieczone na górze, miękkie i soczyste w środku. Warzywa były miękkie, ale pozostały w całości. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty