Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Papryki nadziewane mięsem z chorizo i habanero - bardzo ostre


 Papryki faszerowane mięsem z ryżem, z dodatkiem chorizo i habanero. Uwaga - bardzo ostre!

Składniki:

  • Papryki duże - 3 szt
  • Ryż - 150g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Chorizo - 80g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka habanero - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy mięso mielone i pokrojone w kostkę chorizo. Cebulę kroimy w kostkę, a habanero w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Kiedy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodajemy ryż, koncentrat i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem dla przegryzienia smaków (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Papryki kroimy na pół i wydrążamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Opcjonalnie można posypać odrobiną sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Papryki pozostaną jędrne, a farsz lekko się przypiecze.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty