Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Ramen na bulionie wołowym z kością

 


Beef bone broth czyli wywar na kości wołowej - wyjątkowo aromatyczna baza do ramenu. U mnie podana z dodatkami - jajkiem, pędami fasoli, grzybami mun i smażonym mięsem. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Bulion:
  • Szponder wołowy z kością - 1kg
  • Cebula - 1szt
  • Woda - 3l
  • Pietruszka - 1szt (opcjonalnie)
  • Seler - 1/4szt (opcjonalnie)
  • Kość szpikowa - opcjonalnie
  • Do smażenia mięsa:
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Chilli - 1 łyżeczka
  • Kolendra i kumin mielone - po 1/2 łyżeczki
  • Dodatki do zupy:
  • Marchewka - 1szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Pędy fasoli mung - garść
  • Jajka marynowane w sosie sojowym - 4szt
  • Sezam biały i czarny do posypania
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Pieprz do smaku
  • Makaron Ramen - 150g

Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik - to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę - nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne.

Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.


 

Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

 


W miseczkach układamy:
-makaron,
-przesmażone mięso,
-surową marchewkę (ściętą np obieraczką do warzyw),
-jajko marynowane w sosie sojowym (przepis: https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/09/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu.html )

Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy pędami fasoli i sezamem.

Smacznego!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty