Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Krokiety ruskie (krokiety z ruskim farszem)

Farsz ruski sprawdza się nie tylko w pierogach. Krokiety ruskie są równie pyszne i znikają ze stołu błyskawicznie.

Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm

  • Naleśniki:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
  • Ziemniaki - 500g (po obraniu)
  • Cebula - 3 małe
  • Olej - łyżka
  • Sól i pieprz
  • Do panierowania:
  • Jajko - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

 

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki:
Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.

Składamy boki i rolujemy od dołu.

Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia. 

 


Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.


   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty