Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Makaron z indykiem i pieczarkami zapiekany w tymiankowym sosie śmietanowym


Niezwykły smak i aromat w bardzo prostym daniu! Sos śmietanowy z tymiankiem i gałką muszkatołową smakuje wybornie.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron duże muszle - 300g
  • Pieczarki - 500g
  • Indyk (mięso na gulasz) - 350g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Śmietanka 18% - 300ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Tymianek - 6 gałązek
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Maka pszenna - 2 łyżki 

 

Makaron gotujmy al dente. Ja używałam makaronu trójkolorowego - bardzo ładnie się prezentuje.

Mięso indyka kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce tłuszczu obracając, aby z każdej strony było zarumienione.
Do indyka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę, sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.


Dolewamy śmietankę i listki obrane z 3 gałązek tymianku. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Sos można teraz doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki mąki, rozrobione w połowie szklanki zimnej wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ugotowany makaron i zalewamy sosem śmietanowym. Lekko mieszamy. Na górze układamy pozostałe 3 gałązki tymianku. Zapiekamy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut.



   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty