Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z kaszą owsianą, wędzonym kurczakiem i porem


Kasza owsiana nie jest zbyt popularna w Polsce, a warto włączyć ją do jadłospisu. Jest mniej przetworzona niż płatki owsiane, dzięki temu zawiera więcej wartości odżywczych. Ze względu na smak, jest jedną z moich ulubionych.

Sałatka z kaszą owsianą, porem, kurczakiem i fasolą świetnie sprawdzi się jako konkretne śniadanie.

 Składniki (na 3 porcje):

  • Kasza owsiana - 100g
  • Por - 1/2 dużego
  • Kukurydza konserwowa - 130g
  • Podudzia z kurczaka wędzone - 3szt
  • Papryka czerwona - 1 duża
  • Fasola konserwowa czerwona - 100g
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Keczup - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Pieprz mielony
  • Pieprz ziołowy 

Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie plastry i zalewamy na minutę wrzątkiem. Odcedzamy. Kukurydze i fasolę konserwową odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w plasterki.

Kurczaka wędzonego obieramy i mięso kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki sałatki z majonezem, keczupem i octem. Doprawiamy pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty