Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Zielone bezy - z matchą i limonką






























Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.

Składniki

Bezy:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Sól - szczypta
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Masa:

  • Mascarpone - 500g
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Limonka - 1 szt
  • Matcha - 1 łyżeczka
  • Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)

 
Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych)

Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek.
Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.



Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

W międzyczasie robimy masę.

Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.




Bezy przekładamy masą i od razu podajemy. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc, że z całości wyszło nam 8 bez)
Wartość energetyczna (kcal) – 451
Białka (g) – 4,86
Tłuszcze (g) – 32,58
Węglowodany (g) – 34,43
W tym cukry (g) –31,45

Sól (g) -0,19
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty