Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Bułki pszenno-gryczane otrębuski



Składniki na 6 bułek:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka gryczana - 100g
  • Otręby (u mnie pszenne) - 50g
  • Olej - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Woda - 190g
  • Mak do posypania


Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłej wody mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Potem dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie formujemy bułeczki, posypujemy makiem i pieczemy w temperaturze 230 stopni ok 16-18 minut, aż skórka się zarumieni.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułki:
Wartość energetyczna (kcal) – 247
Białka (g) – 7,6
Tłuszcze (g) – 5,3
Węglowodany (g) – 40
W tym cukry (g) – 1,7
Błonnik (g) – 5,16
Sól (g) - 0,38
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty