Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Pieczone ziemniaki w pesto z fetą


Szybkie, proste i pyszne - pieczone ziemniaki w innym wydaniu.

 Składniki:
  • Ziemniaki małe - 1kg
  • Pesto czerwone (z suszonych pomidorów) - 120g
  • Ser feta - 50g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i wykładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 40 minut bez przykrycia - oczywiście czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaka. Nakłuwamy widelcem, aby sprawdzić czy nie są surowe. 



Fetę kruszymy i mieszamy z czerwonym pesto. Masę wykładamy na ziemniaki i mieszamy, aby były całe obtoczone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Podawałam ziemniaki z surówką jesienną z mojego przepisu i pasowały idealnie! 


Link do surówki:
 https://sprytnachochla.blogspot.com/2019/10/kolorowa-jesienna-surowka.html



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 351,75
Białka (g) – 8,37
Tłuszcze (g) – 14,65
Węglowodany (g) – 44,52

Błonnik (g) – 4,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl








Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty