Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Kolorowa jesienna surówka


Składniki na 4 porcje surówki:

  • Kapusta biała - 1/5
  • Kapusta czerwona - 1/5
  • Kalarepa - 1
  • Seler - 1 mały lub 1/2 dużego
  • Jabłko - 1
  • Marchew - 2
  • Olej - 1 łyżka (u mnie z pestek winogron)
  • Majonez - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Rodzynki - 1 garść
Kapusty szatkujemy. Kalarepę, selera, jabłko i marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Dodajemy olej, majonez, ocet i rodzynki. Pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 183
Białka (g) – 4,6
Tłuszcze (g) – 7,76
Węglowodany (g) – 19,95

Błonnik (g) –7,9


Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty