Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Bułeczki Bao z kaczką


Gua bao to chińskie bułki z ciasta na parze - delikatne i puszyste. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. U mnie podane są ze smażona kaczką, warzywami i ostrym sosem. Są idealne na obiad lub jako przystawka.

Składniki:
 
          BAO:

  • Woda - 100ml
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Drożdże świeże - 20g
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mąka - 2 szklanki

    SOS:
  • Majonez - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek (przeciśnięty)
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Pieprz czarny do smaku

    KACZKA
  • Pierś z kaczki - 3szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy - pieprz, kolendra, papryka słodka,przyprawa chińska,
  • trawa cytrynowa, ziele angielskie mielone, czosnek granulowany

    DO POSYPANIA:

  • Sezam - 1 łyżka
  • Słonecznik - 1 łyżka
  • Czarnuszka - 1 łyżka

    SAŁATKA: 
  •  
  • Kapusta czerwona - 1/4 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka

    DODATKOWO:
  • Olej do smarowania Bao
  • Sprzęt do gotowania na parze


Zaczynamy od kluseczek. Wodę i mleko lekko podgrzewamy - ma być letnia - i mieszamy w niej drożdże. Po chwili dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na ok 1cm i wycinamy kółka. Ja wycinałam kieliszkiem więc moje bułeczki były małe. Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie olejem i składamy na pół. Dzięki warstwie oleju bułki się nie sklejają

Z tych składników wyszło mi 13 bułeczek.  



Teraz bułeczki muszę jeszcze raz odpocząć i urosnąć. Powinno wystarczyć im 20 minut.

W tym czasie możemy robić resztę.






Przygotowujemy dodatki.

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórki. Zalewamy octem i sosem sojowym.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i ewentualnie doprawiamy.

Składniki do posypania mieszamy. Można również posypywać prażonymi orzechami albo kiełkami.



Kaczkę kroimy w cienkie plastry. Mięso najlepiej zamarynować w oleju z przyprawami już dzień wcześniej. Smażymy na patelni (już bez dodatku oleju) aż ładnie się zarumieni.  


Bułeczki gotujemy na parze około 8 minut. Można oczywiście robić to tradycyjnie "na łachu" czyli na ściereczce bawełnianej. Ja zainwestowałam w bambusowy koszyk i bardzo polecam! Można kupić także wersję piętrową i gotować więcej na raz. Jeśli macie taki koszyczek to trzeba w środku wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia (ja używam z powodzeniem tego drugiego).


Bao smarujemy sosem, wkładamy do środka warzywa, kaczkę i posypujemy ziarnami. Podajemy od razu, wtedy bułeczki są najdelikatniejsze. 

  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty