Gua bao to chińskie bułki z ciasta na parze - delikatne i puszyste. To
zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. U mnie
podane są ze smażona kaczką, warzywami i ostrym sosem. Są idealne na
obiad lub jako przystawka.
Składniki:
BAO:
-
Woda - 100ml
-
Mleko - 100ml
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Cukier - 1 łyżka
-
Drożdże świeże - 20g
-
Sól - szczypta
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Mąka - 2 szklanki
SOS:
-
Majonez - 3 łyżki
-
Sambal oelek - 1 łyżeczka
-
Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
-
Czosnek - 1 ząbek (przeciśnięty)
-
Sok z limonki - 1 łyżka
-
Pieprz czarny do smaku
KACZKA
-
Pierś z kaczki - 3szt
-
Olej - 1 łyżka
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Przyprawy - pieprz, kolendra, papryka słodka,przyprawa chińska,
-
trawa cytrynowa, ziele angielskie mielone, czosnek granulowany
DO POSYPANIA:
-
Sezam - 1 łyżka
-
Słonecznik - 1 łyżka
-
Czarnuszka - 1 łyżka
SAŁATKA:
-
-
Kapusta czerwona - 1/4 szt
-
Marchew - 2 szt
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Ocet - 1 łyżeczka
DODATKOWO:
-
Olej do smarowania Bao
-
Sprzęt do gotowania na parze
Zaczynamy od kluseczek. Wodę i mleko lekko
podgrzewamy - ma być letnia - i mieszamy w niej drożdże. Po chwili
dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania gładkiej
konsystencji. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na ok 1cm i wycinamy kółka. Ja wycinałam
kieliszkiem więc moje bułeczki były małe. Każdą bułeczkę smarujemy
delikatnie olejem i składamy na pół. Dzięki warstwie oleju bułki się nie
sklejają
Z tych składników wyszło mi 13 bułeczek.
Teraz bułeczki muszę jeszcze raz odpocząć i urosnąć. Powinno wystarczyć im 20 minut.
W tym czasie możemy robić resztę.
Przygotowujemy dodatki.
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na wiórki. Zalewamy octem i sosem sojowym.
Wszystkie składniki na sos mieszamy i ewentualnie doprawiamy.
Składniki do posypania mieszamy. Można również posypywać prażonymi orzechami albo kiełkami.
Kaczkę kroimy w cienkie plastry. Mięso najlepiej
zamarynować w oleju z przyprawami już dzień wcześniej. Smażymy na
patelni (już bez dodatku oleju) aż ładnie się zarumieni.
Bułeczki gotujemy na parze około 8 minut. Można
oczywiście robić to tradycyjnie "na łachu" czyli na ściereczce
bawełnianej. Ja zainwestowałam w bambusowy koszyk i bardzo polecam!
Można kupić także wersję piętrową i gotować więcej na raz. Jeśli macie
taki koszyczek to trzeba w środku wyłożyć pergaminem lub papierem do
pieczenia (ja używam z powodzeniem tego drugiego).
Bao smarujemy sosem, wkładamy do środka warzywa,
kaczkę i posypujemy ziarnami. Podajemy od razu, wtedy bułeczki są
najdelikatniejsze.
Komentarze
Prześlij komentarz