Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i wędzonym serem


Prosty obiad, który "robi się sam". Bardzo aromatyczny, dzięki wędzonemu serowi.

Składniki:

  • Ziemniaki - 400g
  • Cukinia - 300g
  • Brokuły - 250g
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Papryka pepperoni świeża - 40g
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Ser wędzony - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Odrobina oleju do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Z podanych składników można przygotować jedno naczynie żaroodporne (porcja dla 2-3 osób).

Ziemniaki, cukinię i paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do nich pokrojone brokuły i kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy z przyprawami.

Warzywa wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z jajka, jogurtu i startego wędzonego sera.

Zapiekamy w 180 storniach - 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia na termoobiegu.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 składników)
Wartość energetyczna (kcal) – 517
Białka (g) – 27,15
Tłuszcze (g) – 14,86
Węglowodany (g) – 73,71
W tym cukry (g) – 10,07
Błonnik (g) – 9,83

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty