Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto z otrębami, jabłkami i bakaliami - z melasą zamist cukru


Ciasto otrębowe z dużymi kawałkami jabłek i słodkimi bakaliami. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wszystko można wymieszać w jednej misce :P

Składniki na keksówkę:

Mąka krupczatka - 1szklanka
Otręby (ja używałam mieszanych pszenno-żytnich) - 1 szklanka
Jajo kurze - 2 szt
Jogurt naturalny - 100g
Masło - 70g
Jabłka - 3 szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cynamon - pół łyżeczki
Bakalie - u mnie garść rodzynek i garść żurawiny
Melasa - 1 łyżka
Jeśli lubicie słodsze ciasta to możecie dorzucić jeszcze łyżkę stewii


Jabłka obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Można je również zetrzeć, ale ja wolę w cieście większe kawałki.

Masło ucieramy z jajkami, melasą i ewentualnie stewią. Dodamy jogurt, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jabłka i bakalie. Mieszamy delikatniej, aby nie połamać jabłek.


Ciasto wykładamy do formy na keks. Jeśli nie używacie silikonowej, natłuśćcie dodatkowo formę


Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku.

Wartości odżywcze dla 1 kawałka ciasta (1/8 keksówki)
Wartość energetyczna (kcal) –278
Białka (g) – 9,48
Tłuszcze (g) – 10,6
Węglowodany (g) – 45,66
W tym cukry (g) – 3,9
Błonnik (g) – 3,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty