Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Muffinki kakaowo-orzechowe

 

Muffinki z masłem orzechowym i orzechami włoskimi. Idealne do popołudniowej kawy!

Składniki (na około 10 sztuk):

  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 70g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masło orzechowe - 70g
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Orzechy włoskie - 3 garście

Mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, masło orzechowe, olej. Można użyć miksera, aby dobrze wymieszać masło orzechowe.
Osobno łączymy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukry, kakao.
Mieszamy składniki suche i mokre, tylko do uzyskania równomiernej masy.
Składniki wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z tej porcji wyszło mi 10 babeczek. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Pieczemy w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od wielkości muffinek - przy małych wystarczy 20 minut, przy większych musimy trzymać 25.
Babeczki studzimy na kratce.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty