Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną


Wilgotne ciasto bananowe z żurawiną i zdrowymi otrębami. Warto użyć do niego bardzo dojrzałych bananów - będzie wtedy idealnie słodki!

Składniki na keksówkę 10x22cm:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby - 1 szklanka
  • Banany - 3szt (+ 1 do dekoracji)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Olej - 70ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Żurawina suszona - 2 garście

3 banany rozgniatamy widelcem.
Mieszamy składniki mokre - jaja, olej, jogurt i rozgniecione banany. Osobno mieszamy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Łączymy składniki suche i mokre. Można mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U góry kładziemy pokrojonego na pół banana.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty